aprilie 29, 2021

|

de: Ana Stefan

|

Categorii: exercitii

Pași spre independență

Frica și lipsa încrederii îți pot influența dezvoltarea independenței. Poți aștepta ca ceilalți să ia decizii pentru tine în timp ce cauți modalități de a-I mulțumi în orice mod posibil, chiar și atunci când asta înseamnă să îți asumi responsabilitatea unor activități care în mod evident intră în responsabilitatea altora.  Explorează fricile tale și modalități de a depăși aceste frici prin creștrea acțiunilor de independență.

  1. Frica de a-i dezamăgi pe ceilalți: Aceasta este o frică comună care inhibă creșterea independenței. Descrie situația din trecutul tău în care ai fi putut să înveți  că poți să te aștepți să îi dezamăgeșți pe ceilalți atunci când iei decizia de a acționa.
  2. Frica de eșec: descrie incidente din trecutul tău care contribuie la așteptarea de a eșua atunci când acționezi independent.
  3. Frica de abandon: cine din familie sau alte circumstanțe sociale ți-au cauzat frica că ceilalți te vor părăsi dacă nu încerci în mod constant să îi mulțumești?
  4. Acțiuni independente: scrie o listă de acțiuni pe care le poți face și te ajută să depășești frica ta, sau îți cresc independența. Oferă și o dată de implementare .

 

Acțiune Data la care vei începe Posibile probleme Strategii

pentru a depași problemele

Progres
1.        
         
         
         
2.        
         
         
3.        
         
         
4.        
         
         
5.        
         
         

Sursă: Adult Psychotherapy Homework Planner Second Edition Arthur E. Jongsma, Jr. – Traducere și adaptare pagina 109