0754 796 709
Terapia este o relație care funcționează având drepturi și responsabilități clar definite deținute de fiecare persoană implicată în proces.  Acest cadru ajută la crearea siguranței, și constituie suportul pentru schimbare în terapie.

Fiind client în psihoterapie, ai anumite drepturi pe care e important să le cunoști, deoarece aceasta este terapia ta, al cărui scop este bunăstarea ta. Există, de asemenea, anumite limitări ale acestor drepturi de care ar trebui să fi conștient/ă.

În conformitate cu prevederile Codului etic al Asociației Psihologilor din România, iți prezint următoarele informații referitoare la procesul terapeutic.

RESPONSABILITĂȚILE MELE CA TERAPEUT FAȚĂ DE TINE

Confidențialitate

Cu anumite excepții specifice descrise mai jos, ai dreptul absolut la confidențialitatea terapiei. Nu pot și nu voi spune nimănui ce mi-ai spus, chiar de ești în terapie cu mine fără permisiunea ta scrisă prealabilă.

În această perioadă de pandemie folosim ca spațiu terapeutic și platforme online precum Skype sau zoom, iar acest lucru poate cuprinde riscuri referitoare la protecția confidențialității, riscuri ce nu țin de competența mea.  De asemenea, ești protejat în conformitate cu dispozițiile Noului Regulament Privind Protecția Datelor GDPR. Această dispoziție asigură confidențialitatea tuturor transmiterilor electronice de informații despre dumneavoastră. Ori de câte ori transmit informații despre tine pe cale electronică (de exemplu, trimiterea facturilor), aceasta se va face cu garanții speciale pentru a asigura confidențialitatea. Dacă alegi să comunici cu mine prin e-mail la un moment dat în munca noastră, te rog să fi conștient de faptul că e-mailul nu este complet confidențial. Toate e-mailurile sunt păstrate în jurnalele tale sau ale furnizorului meu de servicii de internet. În timp ce, în condiții normale, nimeni nu se uită la aceste jurnale, acestea sunt, în teorie, disponibile pentru a fi citite de administratorul (administratorii) de sistem al furnizorului de servicii internet. Orice e-mail primesc de la tine, și orice răspunsuri pe care le ți le trimit, vor fi tipărite și păstrate în dosarul de tratament.

Excepții legale de la dreptul tău la confidențialitate

Te voi anunța, atunci când cred că va trebui să pun în aplicare aceste excepții.

  1. Dacă am motive întemeiate să cred că vei face rău unei alte persoane, trebuie să încerc să informez acea persoană și să-i avertizez de intențiile dumneavoastră. De asemenea, trebuie să contactez poliția și să le cer să protejeze victima.
  2. Dacă am motive întemeiate să cred că abuzați sau neglijați un copil sau un adult vulnerabil, sau dacă îmi dați informații despre altcineva care face acest lucru, trebuie să informez imediat Serviciile de Protecție a Copilului în termen de 48 de ore și Serviciile de Protecție a Adulților.
  3. Dacă cred că ești în pericol iminent de a te răni, pot încălca legal confidențialitatea și să sun la poliție sau la numărul de urgență. Eu nu sunt obligat să fac acest lucru, și explorez toate celelalte opțiuni cu tine înainte de a face acest pas. Dacă în acel moment nu ești dispus să iei măsuri pentru a garanta siguranța ta, mă văd nevoită să apelez la Serviciile competente.
  4. Dacă-mi spui de comportamentul unui alt terapeut:

(a) angajat într-o relație de natură sexuală cu un pacient, inclusiv cu  tine sau altcineva

(b) afectează cognitiv, emoțional, comportamental, sau produce alte probleme de sănătate în practica terapeutică, atunci legea îmi cere să raportez acest lucru la Colegiul psihologilor din România. Vă voi informa înainte de a face acest pas.

Dacă ești clientul meu și un furnizor de servicii medicale în același timp, confidențialitatea rămâne protejată de lege de la acest tip de raportare.

Următoarea nu este o excepție legată de la confidențialitate.

Cu toate acestea, este un chestiune de care ar trebui să fiți conștienți dacă sunteți în terapie de cuplu. Dacă au loc unele ședințe individuale, ca parte a terapiei de cuplu, ceea ce spuneți în acele sesiuni individuale va fi considerat parte din terapia de cuplu, și există posibilitatea și probabilitatea, să fie adus în discuție în sesiunile terapiei de cuplu. Nu-mi spune nimic din ce-ai vrut să ții secret față de partenerul tău. Vă voi aminti de această politică înainte de a începe astfel de sesiuni individuale.

Alte drepturi

Ai dreptul să pui întrebări despre tot ce se întâmplă în terapie. Sunt întotdeauna dispusă să discutăm de ce am decis o anumită abordare, și să se uităm la alternative. Poți să mă întrebi despre specializările mele, și poți cere să te trimit la altcineva dacă decizi că nu sunt terapeutul potrivit pentru tine. Ești liber să părăsești terapia în orice moment.

Educația mea

Sunt psiholog licențiat și psihoterapeut practicant în supervizare, membru al Colegiul Psihologilor  din România. Sunt specializată în Terapia Sistemică de cuplu și familie, așadar, în terapie, mă adresez cuplului sau familiei cu copii, dar și individului ținând cont de sistemul in care se află. Abordarea sistemică se referă la considerarea tuturor membrilor unei familii, a relației dintre aceștia, precum și comunicarea și conectarea emoțională ce are loc. Specializările mele secundare sunt în terapia centrată pe emoție(EFT), terapia EMDR, terapia Brainspotting(Nivelul 1 si 2), terapia IFS(Nivelul 1), și in training in Somatic Experience (3 ani de studiu incheiat). Dacă dorești iți pot recomanda cărți care să iți clarifice aceste abordări.

După cum reiese si mai sus, aria mea de specialitate și experiență include sistemul familial, de cuplu toate dificultățile care pot apărea în acest spațiu, sau individual : conflict, comunicare defectuoasă, probleme de adaptare la unele etape (familia cu copil mic), infidelități, problemele cauzate de adicție (alcool, droguri, mâncare, persoane, cumpărături, etc) .  Folosesc o varietate de tehnici în terapie, încercând să găsesc ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine. Aceste tehnici pot include dialog, interpretări, recadrare cognitivă,  exerciții de conștientizare, exerciții de monitorizare și observare, vizualizări, jurnalul, desenul, sau recomandarea de cărți, filme, articole.

Păstrarea notițelor

Păstrez notițe în care apare faptul că ai fost în ședință, ce intervenții s-au întâmplat în sesiune, și subiectele care le-am discutat. Dacă preferi să nu îmi iau notițe, trebuie să faci o cerere scrisă, și voi nota doar faptul că ai fost în ședința. Păstrez aceste notițe într-un loc sigur, ce nu poate fi accesat de altcineva.

Ai dreptul să refuzi orice îți sugerez.

Orice exercițiu sau intervenție care nu îți este comodă, orice interpretare sau rezumat primești din partea mea, ai dreptul să mă contrazici și să îmi comunici atunci când înțeleg greșit ceva. Ascult cu tot interesul perspectiva ta și adevărul tău.

Reguli de interacțiune

Nu pot fi prietenă sau să am orice altă conexiune cu clienții  din prezent, sau clienți ce au încheiat procesul terapeutic, deoarece nu este etic, este ilegal, și poate fi o formă de abuz a puterii pe care o am ca terapeut.

Terapia este spațiul în care emoțiile ies la suprafață. Abordarea emoțiilor și a gândurilor pe care ai încercat să le eviți pentru o perioadă îndelungată de timp, poate fi dureros. A face schimbări în credințele și comportamentele tale poate fi înfricoșător și uneori poate sa dezechilibreze relațiile care le ai. Se poate să consideri relația terapeutică că fiind o sursă de emoții puternice, uneori dureroase. Este important să consideri cu atenție dacă aceste riscuri merită că să faci o schimbare. Majoritatea persoanelor care își iau aceste riscuri consideră că terapia ii ajută.

Încheierea procesului Terapeutic

În mod normal tu ești cel care decide când se încheie terapia, cu 3 excepții.

Dacă contractul nostru este pe termen scurt, vom încheia terapia la termenul specificat în contract. Dacă nu reușesc să te ajut din cauza problemelor tale sau din cauza specializării și abilităților mele necorespunzătoare problematicii tale, te voi informa de acest fapt și te voi trimite la un alt terapeut care poate să te ajute.

Dacă folosești violență, agresivitate, amenințări - verbale sau fizice, dacă mă hărțuiești, pe mine, cabinetul sau familia mea, îmi rezerv dreptul de a încheia terapia unilateral. Dacă închei eu terapia, îți ofer alte recomandări de terapie, dar nu garantez că te vor acceptă în terapie.

Pauze in terapie

Sunt plecată de la practica privată de mai multe ori pe an, ori în vacanță, ori în specializare, cursuri sau conferințe. Pot să răspund la mesaje un timp mai scurt, dar cu siguranță vei primi răspuns de la mine. Te voi anunța înainte despre absențele îndelungate, și îți voi spune cum putem ține legătura în acest timp.

Comunicarea in afara ședinței de terapie

Sunt disponibilă pentru scurte apeluri între ședințe, în timpul programului de lucru. Dacă este o situație de urgență când sunt în afara cabinetului, sau în afara programului de lucru (după ora 17 în timpul săptămânii, sau în weekend) te rog lasă un mesaj la 0754796709. Dacă consideri că nu ești în siguranță, te rog sună la 112, sau mergi la cel mai apropiat Centru de Urgențe pentru asistență.

Responsabilitățile tale că client în terapie

Ești responsabil să fi prezent în sesiunea ta la timp, la ora la care avem programarea. Sesiunea de terapie durează 50 de minute. Dacă întârzii, ne vom opri la timp și nu vom putea decala peste programarea următoarei persoane. Dacă pierzi o sesiune fără să o anulezi, sau o anulezi în aceeași zi, trebuie să o achiți la următoarea întâlnire. Singurele excepții  la regulă sunt atunci când te-ai pune în pericol în încercarea de a veni la ședința (de exemplu polei pe stradă, contact covid) sau dacă te-ai îmbolnăvit sau cineva pe care îngrijești s-a îmbolnăvit (copii, persoane în vârstă, etc).

Eșți responsabil/ă să plătești ședința săptămânal, în aceeași zi cu ședința, exceptând aranjamentele făcute anterior. Prețul unei ședințe este de 200 de lei pentru 50 de minute. Dacă decidem să avem ședințe prelungite, vei avea de plătit diferența. In situație de urgență, apelurile mai puțin de 10 minute sunt gratuite. Totuși, dacă petrecem mai mult de 10 minute într-o săptămâna la telefon, dacă îmi lași mesaje vocale mai lungi de 10 minute, sau răspunsul la emailurile tale durează mai mult de 10 minute, acestea presupun plata lor. Onorariul meu crește anual și când se apropie perioada în care crește onorariul, te voi anunța in timp util.

Nu accept contract barter pentru terapie. Nu accept card de credit sau paypal, și momentan nici decontarea prin asigurare. Facturile neplătite acumulează 2% lunar.

Plângeri și reclamații

Dacă ești nemulțumit cu ce se întâmplă în terapie, sper că ai să îmi comunici despre asta, astfel încât să îți pot răspunde îngrijorărilor. Voi lua astfel de critici în modul cel mai serios, cu grijă și respect. Dacă consideri că nu am fost înțelegător, nu am ascultat sau nu ți-am răspuns, sau că m-am comportat fără etică, poți să te adresezi despre comportamentul meu Colegiului Psihologilor. Ești liber să discuți plângerea ta cu cine dorești, fără să ții cont de confidențialitatea din terapie, din moment ce tu ești persoana care are dreptul de decizie asupra a ce rămâne confidențial și ce nu.

Consimțământul clientului în Terapie

Am citit acest document, am avut suficient timp să fiu sigur că l-am înțeles, si am întrebat ce nu mi-a fost clar. Înțeleg limitele confidențialității cerute prin lege. Sunt de acord cu plata onorariului pentru fiecare ședință. Înțeleg drepturile și responsabilitățile mele ca client, și responsabilitățile terapeutului față de mine. Sunt de acord să încep terapia cu Terapeutul Ana Ștefan. Știu că pot opri procesul terapeutic în orice moment și că pot să refuz cereri sau sugestii făcute în terapie. Am peste 18 ani.

Semnătură

______________________________________

Data

___________

Bibliografie – traducere si adaptare dupa cartea „Form for the Therapist” de  Allan G. Hedberg