iunie 2, 2021

|

de: Ana Stefan

|

Categorii: exercitii

Expresia emoțiilor intr-un proces de pierdere

Expresia emoțiilor intr-un proces de pierdere

Plânsul facilitează expresia tristeții, frustrării, furiei ce apar în diverse situații, procese emoționale, precum cel de pierdere – a unei relații, persoane, viitor, trecut, copilărie, sănătate, etc sau in flashback-uri emoționale (C-PTSD) etc. Este benefic a exprima tristețea pierderii copilăriei, asemănând-o cu pierderea/moartea unor părți din interiorul nostru. Exista 4 practici ai acestui proces de pierdere (grieve) : furia, plânsul, ventilarea verbala si a sentimentelor.

Este important sa învățam să ne răspundem cu bunătate când ne simțim înfricoșați, triști, furioși sau răi/inadecvați. Mai jos este o listă de tehnici utile care să îți faciliteze accesul la compasiune, furie si expresia emoțiilor prin plâns. Poți alege oricare crezi că ți s-ar potrivi.

·         Găsește un spațiu sigur și confortabil unde să nu fi auzit.

·         Închide ochii și adu-ți aminte de un moment în care ai simțit compasiune față de cineva. Acest moment poate fi din viața reală, dintr-o carte, sau dintr-un film.

·         Invocă compasiunea de sine prin memoria cuiva care a fost blând cu tine, sau imaginează-ți pe cineva care crezi că ar fi bun cu tine. Eu aș fi înțelegătoare cu tine.

·         Exprimă verbal despre ceea ce te deranjează – scrie într-un jurnal sau vorbește cu glas tare în prezența persoanei imaginate în pasul anterior.

·         Imaginează-ți că ești liniștit de o Putere Superioară (Sinele tău, Dumnezeu) Observă-te în prezența acestei Puteri.

·         Adu-ți aminte de un moment în care te-ai simțit mai bine după un moment de plâns sau furie, sau văzând pe cineva plângând în viață reală sau într-un film.

·         Adu-ți aminte de un moment de furie, sau când cineva prin furia sa, te-a protejat de ceva rău.

·         Imaginează-ți furia creând un scut de protecție în jurul tău.

·         Imaginează-ți lacrimile sau furia purtând orice frică, rușine sau depresie în afara ta.

·         Imaginează-ți cum îl ții in brațe pe copilul tău interior simțind compasiune. Spune copilului că este normal și în regulă să se simtă trist sau furios în legătură cu starea sa de supărare.

·         Spune copilului că îl vei proteja de critică.

·         Respiră profund, conștient și încet.

·         Ascultă o melodie emoționantă sau evocativă.

·         Privește un film emoționant.

·         Privește un film în care furia este exprimată.