aprilie 2, 2021

|

de: Ana Stefan

|

Categorii: exercitii

Perspectiva de observator

A observa implică să te distanțezi de ceea ce este în atenția ta, și să privești obiectiv. Informațiile noi care îți apar față de un eveniment fie el din interior (emoție), fie el din exterior (comportament) te ajută să gestionezi răspunsul tău, altfel încât acesta să nu mai fie automat, reacție ca și până acum, ci un răspuns care îți este util, aduce beneficii ție și celor din jur.

Această perspectivă îți aduce aminte de puterea de care dispui, putere de care în mod automat nu ești conștient, fiindcă până acum un alt tipar de reacție a fost exersat.

Nu este un exercițiu comod, pentru că implică atenție focalizată pe aspecte diferite de cele remarcate până acum. Totuși această perspectiva este extrem de valoroasă, cu multiple beneficii, făcând orice direcție de dezvoltare mai ușor de urmărit.

Astfel poți folosi acest exercițiu pentru a schimba anumite percepții care te limitează, a gestiona emoții care te acaparează, a adopta noi comportamente și atitudini, a gestiona orice ține de ține. Asta poate fi schimbat în interiorul nostru, și în interacțiunea cu ceilalți.

Pași în dezvoltarea acestei instanțe pot fi exersați atunci când ești într-o emoție puternică,  atunci oprește-te și întreabă-te :

  1. Ce simt acum?
  2. Unde simt emoția în corp?
  3. Ce tendința de acțiune îmi dă?
  4. Ce comportament manifest?
  5. Ce din exteriorul meu a provocat această emoție?
  6. Ce mi-am spus înainte de a simți astfel? Sau ce am auzit? – un ton, un cuvânt, o imagine
  7. Ceilalți cum reacționează?

Punând aceste întrebări devii mai conștient de ține, stările tale, corpul tău și mintea ta.

În funcție de ce dorești să obții mai departe poți să intervii în oricare etapă:

Gând -> Emoție-> Tendința de acțiune-> Comportament

Tu ești singurul care poate să gestioneze modul în care răspunzi.  Tu ai puterea de a face o schimbare în viață ta.

Poți face acest exercițiu cât de des ai posibilitatea, îți poți nota într-un jurnal răspunsurile, crescând posibilitatea de a gestiona cu succes orice îți propui.

Unde e focusul tău, este energia și rezultatele tale! Alege cu grijă modul în care îți îngrijești mintea, deoarece ea este motorul vieții tale.

Sper că îți este de folos acest exercițiu. Sunt curioasă dacă l-ai aplicat, ce rezultate ai observat în urma lui?

Cu drag,

Ana.